Kerstvakantie met je puber: hoe hou je het gezellig?

Kerst, stress en puber. Hoe hoog loopt de huiswerk- én kerststress bij jou thuis op?

Kerstvakantie! Heerlijk…!?  

 

Net weer een weekje online lessen achter de rug, toetsen die wéér verschoven worden, wat wordt het in januari ..online les of gaan ze weer naar school? 

Hoe kun jij je kind helpen?

Je kunt je kind helpen met ontspannen. Zorg samen voor overzicht.  

Tips voor in de kerstvakantie

  • Pubers kunnen relaxen als de beste dus volg hun ritme voor een keer. Uitslapen, hangen op de bank, beetje lummelen.  Motto: go with the flow! Zo steek ik nog eens wat van ze op ook; ik met m’n behoefte aan Rust/ Ritme en Regelmaat. Veel pubers komen niet voor 12.00 uur hun bed uit. Vind dat voor nu even helemaal prima. Maak van het kerstontbijt een brunch. Ga ondertussen lekkere foute kerstfilms kijken of maak toch die frisse ochtendwandeling. En gun je puber deze tijd om even heerlijk bij te slapen en te relaxen.
  • Tja...de bekende coronaregels zijn weer van kracht. Met 2 of 4 samen, binnen of buiten; pubers hebben elkaar echt nodig.  Samen chillen, kletsen, gamen, hangen op de bank of buiten in het park; laat ze lekker. Het is  belangrijk je kind de ruimte te geven om met vrienden om te gaan. Deze vriendschappen heeft hij/zij ook nodig om zijn/haar identiteit te ontwikkelen in de puberteit. Laat bijvoorbeeld voor éven de afgesproken schermtijd wat los, maak hier SAMEN afspraken over.
  • Het is nog onbekend of de scholen 10 januari 2022 weer open gaan. Bedenk hoe dan ook samen hoe je puber zich in 2022 gaat ontspannen. Plan samen sport en vrije tijd. Oók in de drukke werkweken die eventueel in januari weer van start gaan. Maak desnoods een plan A (voor opening school) en een plan B (online lessen) Sport en ontspanning zijn een uitlaatklep bij uitstek voor stress. Alle tijd die je puber aan relaxen en sport besteedt werkt positief; je kind zit lekkerder in z’n vel én het concentreren en leren zal ook beter gaan.

Wat doe je als er toch (achterstallig) schoolwerk is in de kerstvakantie?  

  • Maak donderdag 23 of vrijdag 24 december samen met je kind een kerstvakantieplanner voor de laatste week van de vakantie (3 t/m 9 januari) Beperk je tot het meest noodzakelijke schoolwerk. Kijk of er al toetsen gepland staan, en of er nog taken open staan van voor de vakantie. Heeft je puber dit ingepland dan geeft dat rust. Het duveltje op de schouder (“je moet dit nog, denk je daar wel aan….?”) is weggewerkt.
  •  Als je de planning maakt, laat je puber dan ook bepalen welk dagdeel hij/zij aan de slag gaat en noteer dat op de planner of in de agenda. Het beste is om een vast moment te kiezen, bijvoorbeeld gelijk in de ochtend. Ga, als iedereen dat prettig vindt,  samen aan de keukentafel aan het werk, zorg voor wat lekkers en werken maar. En vergeet natuurlijk de pauzes niet. Laat je kind kiezen hoe, waar en met wie hij aan te werk gaat. Vraag of je wat ideeën mag geven en laat hem/haar kiezen. 

‘Top-December-Tip’ 2021

Wil jij jouw kind hulp bieden en kun je wel wat tips gebruiken? Bel of mail voor een online afspraak en ik help je graag op weg.

LET OP: 3, 4 en 6 januari de gratis Zoom hulplijn, start 10.00 uur. Stuur een appje naar 0650406151 en dan ontmoeten we elkaar in het nieuwe jaar. 

 

Onze zoon Max had moeite met plannen en motivatie voor bepaalde vakken op school. Ellen heeft hem tips gegeven hoe je beter kunt plannen en wat je kunt doen om saaie vakken leuker te maken. Hij is er meteen mee aan de slag gegaan. Ook heeft ze ons tips gegeven hoe we Max kunnen helpen met werkstukken en spreekbeurten. Hij ging met veel plezier naar Ellen. Heel erg bedankt voor de tips.

 

Onze beide dochters van 14 jaar hadden ieder een andere hulpvraag, maar wel allebei gericht op de 'workshop Toets- en examenvoorbereiding' uit de training 'leren leren'. Na 3 bijeenkomsten hebben beide meiden veel concrete/praktische adviezen gekregen hoe ze hun werk kunnen aanpakken. De één kan nu overzien wat en hoe ze op welk moment moet leren om goed voorbereid aan een toets te beginnen, de ander maakt een beknoptere, efficiëntere en effectievere samenvatting waardoor ze niet meer zo enorm lang aan het leren is en wel de stof beheerst. Zeer geslaagd dus, veel dank Ellen!

 

Onze zoon heeft een traject van 6 weken gevolgd bij Ellen; van begin 1e brugklas t/m de herfstvakantie. Ellen heeft goed geïnventariseerd wat hij nodig heeft om goed te kunnen plannen en effectief te kunnen leren. Veel tips gehad die hem echt hebben geholpen. Ellen is duidelijk, helder en concreet in haar handelen. Na iedere afspraak kregen wij als ouders een verslag van wat was besproken en de afspraken. Een aanrader!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0