Motivatie; fff een dingetje

Je kent dat wel....je tiener ligt steeds langer op de bank, spreekt steeds minder af met vrienden, zit steeds langer te gamen of laat zijn rugtas nagenoeg de hele week onuitgepakt onderaan de trap liggen. 

De dagen dat hij naar school moet is hij vrolijker dan de vrije dagen. Hij mag inmiddels 2 dagen in de week naar school en heeft de rest van de dagen om de weektaak te maken en zich voor te bereiden op de toets week die er aan komt. Je hebt er een hard hoofd in. Je wil je er niet mee bemoeien maar hoe gaat hij het dan allemaal redden?

 

Het goede nieuws is dat je niet altijd ZIN hoeft te hebben en dat je dus niet ALTIJD gemotiveerd hoeft te zijn; dat kan namelijk niet. Wie heeft er nou bijvoorbeeld zin om elke dag z'n tanden te poetsen? Dat is je vroeger zo aangeleerd, je ziet het nut er van in en je hebt er een gewoonte van gemaakt. Het nut van tanden poetsen heeft ervoor gezorgd dat jij elke ochtend en avond de motivatie hebt om deze handeling uit te voeren. 

Altijd gemotiveerd zijn om je huiswerk te maken en leren kan dus ook niet zomaar. Best handig dus om te weten hoe je dan het beste met je schooltaken en eventuele andere (rot)klusjes om kunt gaan. 

 

Zelf heb ik er de laatste maand best last van; een steeds meer afnemende motivatie om me ertoe te zetten aan de slag te gaan met bijvoorbeeld het schrijven van een blog. Sinds de start van een opdracht buitenshuis komt mijn motivatie weer iets tevoorschijn. Er echt op uit moeten, naar school fietsen, mensen ontmoeten en aan het werk. Heel fijn! Eenmaal thuis ebt de zin echter vrij snel weer weg....

 

Ja ik weet het van mezelf: Ik heb behoefte aan een duidelijke structuur in de dag; een duidelijk plan helpt mij om door te zetten. Plannen noteren in een maandplanner en agenda helpt mij de zaken weer aan te gaan pakken. Het uitvoeren van mijn plannen en het zien slagen (of mislukken) daarvan geeft energie en zorgt ervoor dat ik met frisse moed door ga. 

 

De motivatie van jouw tiener zit ook even diep verstopt. Waar? Dat is de grote vraag....het antwoord kán gelukkig vrij simpel gevonden worden. Het terugvinden van je motivatie is een kwestie van eens even voor de spiegel gaan staan en jezelf afvragen wanneer jij nog wel bruiste van energie en overliep van motivatie. Wat deed je toen, waar was je, met wie, wat deed je vooral niet,......Of misschien ontdek je wel dat je tiener wel degelijk gemotiveerd kan zijn; gamen doet hij bijvoorbeeld wel graag, evenals naar de ah gaan voor zijn bijbaantje. Wat maakt dan dat hij daar wel voor gaat?

 

In mijn geval stond ik voorheen vrolijk op om naar m'n werk te gaan, kon ik van gedachten wisselen met collega's, een kletspraatje maken in de pauze, heen en terug fietsen....Dat viel allemaal weg toen ik thuis ging werken. Nu probeer ik dat ritme terug te krijgen door 's ochtends te starten met een korte wandeling of rondje op de fiets, bel ik iemand op in m'n pauze (die ik met een wekker ingepland heb), voer ik mijn, op zondagavond gemaakte, weekindeling  zo goed als kan uit en kijk ik vrijdags met een tevreden (meestal dan) gevoel terug op een mooie werkweek. Gevolg: mijn werkplezier en motivatie zijn weer helemaal terug!

 

Heel benieuwd hoe dat met jouw tiener (en jezelf) werkt. 

 

Wil je meer weten over het terugvinden van motivatie bij jouw tiener? Lees dan eens verder bij de workshop 'Motivatie Verhogen' 

Reactie schrijven

Commentaren: 0