Vijfhonderd bloemen

Vanochtend las ik in onze krant een artikel over Mark. Een leuke knul op het mbo met een droom: ooit de bloemenzaak van zijn moeder overnemen. Tijdens de opleiding moet hij onder andere 500 bloemennamen uit zijn hoofd leren; zowel de Nederlandse- als de Latijnse versie. Gelukkig heeft zijn mentor een vooruitziende blik. Dit onderdeel wordt voor Mark een enorme uitdaging. Samen met Mark bedenkt hij een plan van aanpak. Hij verdeelt alle bloemennamen in brokjes en verspreidt het leerwerk over 3-jarige opleiding. In stukjes leren én het gebruiken van flitskaarten; dan moet het lukken. 

Het tegendeel blijkt waar. Mark doet z'n best, leert volgens plan maar onthoudt weinig. Ondanks alle inspanningen lukt hem hem niet een voldoende te halen voor dit onderdeel met als gevolg dat hij zonder diploma de opleiding verlaat. 

Een paar jaar later komt dezelfde mentor Mark tegen op de bloemenveiling. Hij kent alle namen inmiddels wél uit z'n hoofd. Hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen weet Mark zelf ook niet. 

 

Mark heeft al doende geleerd. Bezig zijn met meerdere zintuigen helpt hem om de namen van de bloemen wel te onthouden. 

 

Er zijn veel leerlingen zoals Mark die door de veelal starre werkwijze van docenten én door starre exameneisen

zonder diploma de opleiding verlaten. Onderzoeken welke manier van leren bij het kind past kan veel leed en frustratie voorkomen. Kijk bijvoorbeeld eens hoe jouw kind heeft leren fietsen, voetballen of gamen. Deed hij dat door uit te proberen, na te doen, te luisteren naar instructies, door vallen en opstaan, door heel veel te oefenen... En gaf hij snel op of zette hij juist door? En hoe is het hem gelukt de namen van bekende voetballers uit z'n hoofd te leren? Was hij druk bezig met de voetbalplaatjes van die bekende supermarkt? Speelde hij met z'n vrienden die ene wedstrijd na op het trapveldje naast de school? Luisterde hij goed naar de namen tijdens het kijken naar de voetbalwedstrijd op tv? Tijdens het spelen van FIFA? 

Ontdekken hoe je kind in het dagelijks leven leert en onthoudt geeft zeer waardevolle informatie voor het leren op school. Observeer, leer en bespreek dit met je kind en kijk samen welke manieren van leren hij kan toepassen in schoolse taken. Dat geeft gegarandeerd meer plezier en succes op school🤩😉

Reactie schrijven

Commentaren: 0