
Er zijn kinderen die alles goed voor elkaar hebben:
- een goede planning
- motivatie om deze planning uit te voeren
- door deze planning tijd over houden voor ontspanning
- weten welke manieren van leren er zijn
- weten welke manieren van leren bij hen passen
- goed voor zichzelf zorgen door gezond te eten
- genoeg nachtrust krijgen
- naast hun beeldscherm vooral ook andere bezigheden hebben
- hulptroepen om zich heen hebben
- ..................
Je houdt het leren en maken van je huiswerk dus goed bij en bent goed voorbereid op de toets. Vol verwachting begin je aan de opgaven en het gaat best lekker. Enkele opdrachten zijn lastig, maar ach....gewoon proberen. Met een tevreden gevoel lever je je blaadje in.
Een week later schrik je van het cijfer. Hoe kan dit? Je had een hoger cijfer verwacht! Je aanpak vooraf leek prima. Wat kun je anders doen?
Een toets terug zien en kunnen evalueren gebeurt op het voortgezet onderwijs wel, maar te weinig. Waar je vroeger je toets gewoon mee naar huis kreeg, blijft alles nu op school. Wat je voor jezelf kan doen is nadenken over de volgende aspecten:
- Heb ik goed geleerd
- Heb ik wel geleerd, maar niet onthouden
- Heb ik wel onthouden maar verkeerd toegepast
- Heb ik niet goed gelezen
Als je onvoldoendes haalt, komt het meestal doordat je niet goed genoeg geleerd hebt of dat je nog niet een goede leermanier hebt gevonden. Óf dat je niet weet hoe je jouw kennis om kan zetten in een goed antwoord.
Over het beantwoorden van toetsvragen gaat onderstaand filmpje. Een fantastische manier om bij open vragen punten te scoren. Oefenen maar!
Reactie schrijven