Begrijpend lezen: Tips om je kind te helpen.

Begrijpend lezen is een belangrijk vak op de basisschool, het voortgezet onderwijs en daarna. Een lap tekst kunnen lezen en begrijpen is een voorwaarde om vakken als geschiedenis en aardrijkskunde te kunnen leren. En denk aan het lezen van een handleiding, recept, krantenartikel of verslag van een klasgenoot of medestudent. En tóch hebben veel kinderen hebben moeite met begrijpend lezen en kunnen er zelfs een hekel aan krijgen. Als ouders kun je je kind een handje helpen. Nieuwsgierig hoe? Lees dan de tips in dit blog.

 

1. Laat je kind véél lezen

 

Er wordt steeds minder gelezen door kinderen en dat is onder andere te merken aan het taalniveau. Hoe kun jij je kind van jongs af aan laten wennen aan veel en vaak lezen? Geef het goede voorbeeld, ga eens lekker met een boek zitten en laat je schermpjes wat vaker liggen. Plan een wekelijks bezoek aan de bibliotheek en ga samen op zoek naar een spannend, grappig en/of interessant boek.

Veel lezen zorgt voor een ruime woordenschat; erg belangrijk om teksten en de wereld om je heen te begrijpen.

 

 

2. Oefen met vooraf voorspellen

 

Als je al een beetje weet waar de tekst over gaat begrijp je hem beter. Dit voorspellen kun je doen door de tekst als het ware te scannen, de titel en tussenkopjes te lezen en de afbeeldingen te bekijken. Als je dit hebt gedaan stel je jezelf de vraag: "Wat weet ik hier al van?" Op zo'n moment gaan er een soort luikjes open in je hersenen, waardoor je dat wat je leest gemakkelijker in je op neemt. Andere metaforen zijn het kapstokje waaraan je nieuwe informatie hangt en de snelweg in je hoofd met de verschillende verbindings-en zijwegen.  

 

 

3. Vergroot de wereldkennis van je kind.

 

Heb je op het jeugdjournaal iets over "plastic soep" gezien, dan zal het lezen over dit onderwerp je een stuk gemakkelijker afgaan: het is dan interessanter en de tekst sluit aan op je voorkennis. Laat je kind dus kennismaken met het nieuws, met informatieboeken over de wereld en over de natuur, zoek samen filmpjes op over onderwerpen waar je kind een vraag over heeft. 

 

4. Zorg voor leuk leesvoer.

 

Kijk naar wat je kind leuk vind om te lezen. Of het nu een stripboek is of een "echt" leesboek of bijvoorbeeld een krant zoals de kidsweek. Haal leesvoer in huis dat past bij je kind, ook qua onderwerp en smaak. 

 

5. Laat je kind een artikel lezen en bespreek het samen.

 

Kies een artikel van een krant of tijdschrift en praat er samen over: wat staat er nu eigenlijk? Wat is het doel van de schrijver? Is dat gelukt? Wat voor soort tekst is het? Wat vind je ervan?

 

6. Oefen op de computer.

 

Op internet zijn veel websites waar je kind kan oefenen met begrijpend lezen en woordenschat. Vaak staan er korte teksten met daaronder meerkeuzevragen. Kijk bijvoorbeeld eens op:

 

www.leestrainer.nl

http://oefenplein.nl/begrijpend-lezen

 

7. Leer je kind omgaan met moeilijke woorden.

 

Leer je kind strategieën die je kunt inzetten bij moeilijke woorden. Je kunt proberen de betekenis uit de context te halen; een stukje terug-en verder lezen kan helpen. Je kunt het aan iemand vragen. Of je maakt gebruik van een woordenboek. Het is ook nog eens leuk om woorden op te zoeken in zo'n dik boek. En knap bovendien, want hoe werkt dat nou eigenlijk....zo'n woordenboek?

 

Natuurlijk is er ook een online versie:

www.vandale.nl/opzoeken

 

8.Oefen met samenvatten.

 

Zit je kind op de basisschool dan gebeurt dit vast regelmatig: hij/ zij krijgt een tekst mee van bijvoorbeeld geschiedenis om thuis te leren. Ga er dan samen eens rustig voor zitten en pak de tekst stapsgewijs aan. Eerst even scannen, dan stukje voor stukje lezen en terug vertellen en tot slot lezen en in een schema, verhaaltje of mindmap samenvatten waar de tekst over gaat.

 

9. Laat je kind veel vertellen.

 

Vertellen over belevenissen op school of bij de voetbal. Vertellen over het avontuur met je vriendinnetje. Praten over het weekjournaal wat je op school hebt gezien. Door te vertellen  oefent je kind  velerlei vaardigheden. Keuzes maken, woordenschat, zinsbouw, verbanden leggen en ga zo maar door. 

Lezen wordt bovendien leuker als je er samen over praat; je kind voelt zich gehoord en begrepen. Daarnaast geeft het jou een kijkje in het hoofd van je kind; waar liggen zijn/haar interesses, wat vindt hij/zij grappig, spannend en leuk?

10. Speel spelletjes.

 

Hierboven 4 van de vele spelletjes die spelenderwijs onder andere de woordenschat uitbreiden. Gezellig en leerzaam tegelijk!

 

De training voor begrijpend lezen.

 

Wil je je kind een training laten volgen voor begrijpend lezen? Kijk dan op de site bij "Alle Teksten de Baas". Zowel voor kinderen van primair-als voortgezet onderwijs is dit een fantastisch traject waardoor je kind weer grip krijgt op de teksten.

 

Ik wens iedereen veel lees- en oefenplezier!

Reactie schrijven

Commentaren: 0